Pengalaman Seram : Quarters Polis (Part 2)

April 14, 2018

Okay sambung. Ini part 2 (Last part). So kalau tak baca lagi part 1, klik > Sini <

Macam biasa, gambar sekadar hiasan 

Kisah 5 : Masak Air Panas
This one happened to my mom. Ada satu malam tu my mom was so thirsty so dia pun pergi la dapur nak minum air sejuk. Sampai kat dapur, dia buka peti ais. My mom pelik sebab peti ais tu tak sejuk. Air pun mengalir kat bawah macam dah lama peti ais tu off. Dia check la suis and yes memang tak on. My mom pun switch on lepas tu dia duduk kat ruang tamu sambil tunggu air sejuk. Ada la dalam 10-15 minit. Then my mom pergi dapur balik untuk minum air yang dia letak dalam freezer tu (supaya cepat sejuk). She was shocked because again peti ais tu off. And yang lagi menakutkan... Kettle tetiba bunyi 'tap' sebab air dah mendidih... Gais, air tu memang mendidih gais! FYI, plak kettle dan peti ais kongsi satu suis tau. So mustahil my mom salah on plug sebab my mom memang sure yang dia on refrigerator punya suis (sebab lampu dalam peti ais tu menyala). But bila dia check balik, ada orang cabut plug peti ais and pasang plug kettle. Huhuhu Sepanjang perjalanan dari dapur ke bilik, dia berharap sangat ada la at least sorang yang terbangun so dia boleh assume orang tu yang masak air. But guess what? Semua tengah tidur and my mom was the only one who were awake. I dengar pun meremang apatah lagi my mom yang mengalaminya. She went to sleep without drink any water pun. Takut punya pasal.

Kisah 6 : Bisik
This time, I yang kena. Tak tahu kenapa 'dia' suka sangat kacau I huhu. Klau tak silap, masa tu bulan puasa. I tengah buat kuih raya kat ruang tamu sambil tengok tv. Parents takde sebab pergi beli makan untuk berbuka nanti. Adik semua ikut my parents. Tengah sedap-sedap I buat kuih raya, tetiba dengar bunyi angin. Sebelum ni pun ada bunyi angin tapi bunyi kali ni dia pakej dengan tegaknya bulu roma. I jadi seram-sejuk but biarkan je sebab budak lagi masa tu. I pun sambung tengok TV. Dalam seminit lepas tu, bunyi angin tadi datang balik and guess what gais? Ada benda bisik kat telinga! (Telinga kanan). Itu tak cukup seram lagi. Yang lagi seram.. I boleh rasa bibir 'dia' kat telinga..... Wehh meremang okayyy! I terus nangis (agaknya memang cengeng kot waktu kecik kihkih) but kali ni tak pergi la rumah jiran. I call my dad suruh balik cepat. My dad tanya kenapa then I told him everything. Diorang pun cepat-cepat balik. My family cerita, masa dorang balik tu, I tak sedarkan diri. Pengsan ke tidur tak tahu la. I pun dah lupa huhu But kalau nak diingatkan, memang still dapat bayangkan betapa jelasnya I rasa bibir 'dia' kat kulit telinga I. Sejuk..
p/s: Orang kata bulan puasa setan kena ikat. Somebody boleh terangkan tak why I kena kacau time bulan puasa? Hurmm.. Ke tu perasaan I je?
Kisah 7 : Kawan
Normal la kan kalau adik-adik kita ada kawan imaginasi dia. Adik I (Baby) kerap jugak la cakap sorang-sorang so kitorang assume dia ada kawan imaginasi and we were all okay with that sebab makin dewasa, benda tu akan hilang kan? But benda ni jadi tak okay bila adik I start describe pasal 'kawan' dia tu. My mom la tak berapa sedap hati setiap kali my mom tanya pasal kawan Baby, dia cakap kawan dia tu tua, rambut panjang putih pastu mata terjegir. Gais, the 'best' part is, adik I cakap 'kawan' dia tu selalu tergantung kat tingkap bilik my parents... dalam keadaan terbalik kaki kat atas kepala kat bawah.... Even I tak nampak, tapi macam bangang je I pergi imagine benda tu based on apa yang baby describe. Baby cakap 'dia' selalu tengok my parents tidur. Huwaaa seram!! My mom tanya la "is she (nenek tua tu) really your friend?" Pastu baby jawab, "Taknak kawan dia dah. Dia selalu marah baby pastu kacau baby tidur." Baby was only 4 y/o gais takkan dia nak menipu pule hmm

Kisah 8 : Melantun Atas Katil
The victim was my mom. My mom kan mengandung so dia cepat letih tau. Buat kerja sikit, terus nak rehat. Ada satu hari tu, my mom penat kemas rumah then dia pun pergi la bilik dia and dia terus hempaskan badan atas katil. Lega la dapat rehat. Tapi lepas 5 saat (anggaran) tilam yang my mom baring tu melantun lagi sekali. It's like ada orang hempas badan jugak atas katil tu. Tapi bila tengok takde siapa pun. My mom apa lagi, cepat-cepat dia bangun dari katil nak belah dari bilik tu. Kalau korang perasan, bila kita nak bangun dari katil kan akan ada bunyi besi katil tu kan. Bila my mom dah sampai kat pintu, katil tu sekali lagi berbunyi macam ada orang bergerak2 kat atas katil. Eeiii Seram!
Actually banyak lagi kisah seram kat rumah tu. Bila fikir balik, I pun tak tahu la macam mana my family boleh survive setahun duduk rumah tu bersama dengan 'housemates' kitorang. Last-last tu my family dah tak tahan so we moved to other place and found a better house to stay. Kalau I rasa nak sambung cerita kisah seram yang lain, I akan sambung. But for now cuma nak share ini sahaja dulu la sebab ini antara yang I paling ingat dan tak akan lupaa huhu..

Thanks for those yang sudi baca pengalaman I ni. I just nak berkongsi cerita je. :) See you next time okay. Bye~

You Might Also Like

18 comments

  1. Saya sekeluarga pun pernah duduk dekat rumah yang kind of berhantu for almost 4 years. Bila nak pindah, baru jiran semua tanya tak ada apa-apa ke dekat rumah tu sebab family kitorang paling lama duduk situ. Jiran semua tahu rumah tu macam keras tapi tak ada sesiapa bagitahu lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 tahun? Lamanya bertahan awak :') Sama la jiran I pun masa tu tahu je pasal rumah yang i duduk tu tapi tak cerita apa2 huhu

      Delete
  2. Allah. kenapalah pergi baca time malam malam buta ini... haish but seriously scary. ((mungkin faktor waktu membaca pengaruh hahahah))

    https://insyirahanorpiah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul la tu.. sebab baca malam lagi takut kot padahal cerita I x scary sgt pun berbanding kisah org lain hehe

      Delete
  3. Cakap psl hantu ni. malam tadi i mimpi i jadi hantu. terbang and duduk kat pokok besar, memerhatikan manusia. haha aduii serius la tak faham apa motif mimpi tu XD sepanjang hidup ni, ni seken time i mimpi jadi hantu. first it was around 10 years ago la. dlm mimpi tu i terbang pegi balkoni kawan i (kitorg mmg duduk hostel that time), and i kacau dia solat isyak sampai dia x boleh nak solat haha XD

    hadoii. seriuss x faham XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulak dahhhh haahaha cane boleh mimpi macam tu xD Tapi nasib baik mimpi je haha

      Delete
  4. Thank u for the story. hahaha. hurm. smoga smuanya tak apa2. Giler seram kot.

    The Hundred Pages | Eyqa Zaque

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome. I saje je share. Alhamdulillah skrg smua okay je hehe. Thanks sbb sudi baca juga :)

      Delete
  5. perghh serammmm sehh... T_T
    follow sini #38

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu agak lah. seram kalau ingat balik. Thanks follow :))

      Delete
  6. hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
    sincerely , farahain zfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiii Ain~ thanks sbb singgah and sudi follow :) ada masa nnt I BW blog u pula okay. Salam perkenalan jugaaa

      Delete
  7. betul tu bulan Ramadhan, bulan mulia kan, semua kena ikat, seiingat sy lah kan ada yg tk kena ikat. and btw, maybe ur firasat. or idk.. is that possible? dah cuba azan tk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe la.. Haha masa tu i kecik lagi tak teringat nak azan ke apa huhu but i hope tu firasat I je :)

      Delete
  8. Terbaikkk baca entry ni masa shift malam sorang2. Hahah, paling seram part kawan adik tu.. Tak try berubat rumah tu ke awak? Mcm kritikal je..

    Apapun,salam perkenalan. Comel sgt blog awak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah berubat dah rumah tu lpas tu taktau apa jadi sbb kami trus pindah after that huhu..

      Salam perkenalan juga :) Thank you sudi singgah^^

      Delete
  9. U and family mmang berani betul lah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa berani kak sbb time tu mmg takda rumah lain untuk stay huhu

      Delete